آبستنی 

سنگین آبستنی بوسیله عده ای از محـقـقـین به سه تراز تقسیم شده است: تخمک از 30 – 0 روزگی ، تراز نطفگی از 45 – 14 روزگی و سطح جنینی از 46 روزگی تا نقطه پایان وضع حمل . از 14 روز پس از لقاح و رشد و گسترش ی توده سلولی مرحله نطفگی پدیدار می شود . سه لایه زایشی از عده سلولی داخلی به وجود می آید که اکتودرم در ساختار های فرنگی تن نظیر پوست و مو، سم . . . و مزودرم در تشکیل قلب و ماهیچه ها و استخوان ها شرکت داراست و در نهایت اندودرم که بقیه اعضای داخلی را تشکیل می دهد به وجود می آید . همچنین نطفه پس از مقطع کوتاهی به کارگیری از ذخایر غذایی و ترشحات رحمی زنده می ماند و در نهایت جهت تبادلات مواد به مادر خویش وابسته می شود . در وضعیت نطفه با استعمال از پرده های جنینی خویش به آندومتر مادر می چسبد، به این روند لانه گزینی می گویند و ممکن است از روز 20 مقدمه شود . اضطراری به خاطره آوری می باشد که جفت در نشخوارکنندگان از مدل کتیلدونی هست . و از نحوه آن تبادلات اکسیزن و دی اکسید کربن و مواد غذایی میان جنین و مادر تنها از طریق کوتیلدون ها صورت می گیرد . 

رشد جنین در تمام طول آبستنی ادامه دارد و به طور میانگین دوران آبستنی 285- 285 روز می باشد . 

بلوغ 

در تلیسه ها بلوغ در تلیسه ها هنگامی واقعه می افتد که گوساله برای اول بار فحلی همپا با تخمک گزاری را نشان می دهد . سن بلوغ در گوساله ها زیاد حیاتی است زیرا با پی بردن آن می بضاعت از بارور شدن حیوان در بازه زمانی غیر دلخواه دوری کرد . بازه زمانی بلوغ هم فراوان متنوع هست و به دست اندرکاران ژنتیکی و محیطی چندی بستگی دارااست که به مهمترین آن ها اشاره می شود . 

نژاد: 

در این باره به نظر می برسد که نژاد های شیری سریع تر از نژاد های گوشتی به سن بلوغ می رسند . تلیسه های شیری ایرشایر، هولشتاین ، گورنسی و جرسی که در حالت امریکا رشد یافته اند در حدود 13- 8 ماه به بالغ می شوند . به طور کلی تلیسه های نژاد های سنگین وزن نظیر سیمنتال در دوران بلوغ برنا تر و سنگین تر از تلیسه های نژادهای کوچکتر مثل آنگوس میباشند با این وجود که نزاد بر سن بلوغ موثر است می باشد می بایست افزود که عوامل محیطی هم اثرات قابل مراعات ای در تکامل پیش از بلوغ دارا هستند . 

تغذیه 

، وزن و ازدیاد وزن: موقعیت تغذیه و سرعت ارتقاء وزن از کارداران حیاتی در گزینش مدت بلوغ می باشد . پژوهش ها نشان می دهد که بین سن بلوغ و سرعت ازدیاد وزن رابطه ی عکس وجود دارااست . به این ترتیب که تلیسه هایی که سرعت رویش بیشتری دارا‌هستند در سنین ذیل تری بالغ می شوند . در حالت متعادل ، انتظار می رود که سیکل ایجاد مثلی در تلیسه های هلشتاین با وزنی حدود 270- 250 کیلوگرم مقدمه شوند . تلیسه هایی که عالی تغذیه ی خیر داشته اند ، در سن 5- 6 ماهگی هم بالغ می شوند ولی این دسته تغذیه ها بسیار گران می شود . شواهدی نشان می دهد که ازدیاد وزن روزانه به میزان یک کیلو گرم یا این که بیشتر، در تلیسه ها باعث به کاهش شیردوشی آن ها در آینده خواهد . علت این کاهش تولید را می بضاعت و توان به عدم پرورش کافی ها اشاره نمود . 

فصل: 

گزارش های زیاد و گاه ضدونقیض نشان می دهد که فصل میلاد روی زمان بلوغ تأثیر می گزارد به طوری که بنا به گزارش برخی از پژوهشگران ، تلیسه هایی که در فصل فصل بهار متولد شده اند نسبت به تلیسه های متولد شده در فصل پاییز زودتر به سن بلوغ می رسند . با این وجود عکس این فعالیت نیز گزارش شده می‌باشد . در این باره به حیث می برسد که طول روز ادله مهمی باشد، هرچند دما به ویزه در حالتی که بالا باشد هم بسیار با اهمیت هست . همچنین نشان داده شده هست که با افزایش نوروروشنایی سن بلوغ کاهش می یابد و به لحاظ می برسد که اثرات تحریکی ارتقا نوروروشنایی در کاهش سن بلوغ در تغذیه ی بی نیاز یا حاجتمند به طور یکسان موءثر باشد . 

علایم 

و خلق و خوی های فحلی این خلق و خوی ها بسیار متفاوت و متفاوت هست و بعضا ممکن می‌باشد علایم را نشان دهند و جمع ای دیگر کمتر این عللایم را نشان می دهند . گاوهای اهلی رفتارفحلی را در مقایسه با گاوهای وحشی دوران طولانی تری از خود بروزمی دهد . گاو ماده می ایستد و اذن پرش به گاوهای دیگر می دهد که این تراز را شایسته ترین بازه برای تلقیح می دانند . گاوها هنگامی که به هم می رسند در میان دم نیز دیگر را عطر می کنند و در‌صورتی‌که گاو فحل باشد فرج گاو دیگر را می لیسد . دیده شده که وقتی که قصد پریدن را دارا هستند آغاز با چانه روی کپل فشار می آورند و در صورتیکه حیوان زیرین در مرحله ی فحلی باشد اجازه پرش را می دهد . در اثر پرش زیاد گاوها ، حوزه‌ ی کپل حیوان ، کثیف به گل و لای و یا بقیه فضولات می‌باشد . همچنین در توده ای از گاوها اثرات جراحت در این حیطه دیده می شود . گاو فحل زیاد بی قرار و نا آهسته است به طوری که 4 برابر حالت عادی راه و روش می ورد نعره می کشد و از شیر دوشی اکراه می ورزد؛ و بازی موبایل می کند؛ و همینطور دام تمایل دارااست در طول نرده های منزلت تکان کند و نعره بزند و با سایر دام های مزاحم جنگ نماید . دام قلیل اشتها بوده و به همین یاد از ساخت شیرش کاسته می شود . فرج حیوان متورم و قرمز رنگ رنگ هست یا این که به عبارت دیگر مالامال خون می‌باشد و لیزابه شفاف از آن معلق هست . ممکن است این لیزابه در اثر حرکات دم حیوان به محیط بدنش مالیده شود . حیوان دم خود را بالا نگه می دارد و کمر خود را قوز می نماید تا با این رویه دام ها را تحریک در پریدن نماید . در حالتی که دام را نزد گاو نر برده شود گاو نر فرج وی را می بوید و در صورتی که در مرحله فحلی باشد ، سر خود را بالا می آورد و در امتداد گردن قرار می دهد و لب ها را جم می نماید ( Fleman) . 

جنبه 

های اقتصادی در تشخیص فحلی یک عدد از مهم ترین جنبه های مدیریتی در گله های گران قدر گاوهای شیرده ، تشخیص فحلی می باشد که هیچ روشی نمی تواند جایگزین بازرسی های پیاپی و سیستماتیک برای تشخیص این وضعیت گردد . این شرایط 6 الی 30 ساعت طول می کشد البته به طور میانگین برای اکثر گاوهای ماده این شرایط 12 الی 18 ساعت ارتفاع می کشد . درصد عمده ای از فحلی ها در شبکه‌های‌اجتماعی در میان ساعت 6 بعد از آن از ظهر تا 6 بامداد چهره می دهد . از عـواقب تشخیص نادرست فحلی می توانایی به گمراهی دامدار در تشخیص فحلی آتی، متحمل شدن هزینه های تلقیح نادرست و گشوده گشت به فحلی مجدد گاو ذکر شده اشاره کرد . تلقیح گاوی که در موقعیت فحلی نمی‌باشد ، باعـث می گردد که رحم گاو که در این موقعیت مقاومت کمتری به پاتوژنها دارد، در گیر عـفـونتهای رحمی گردد . وجود تعداد بی شماری از گاوهای شیرده در گله های تجارتی ، نیاز به دستیابی به روشهای مطلوب تشخیص فحلی و به کار گیری از وسائل کمکی و نوین، برای تشخیص فحلی را همواره به وجود می آورد . 

پرس پلت

وسایل 

و روشهای کمکی برای تشخیص فحلی این روش ها با اعتنا به سیستم مدیریتی و امکانات در دامداری ها دوچندان متنوع و گوناگون هست که در ذیل با معرفی این رویکرد ها به چندی از آن ها پرداخته می شود . 

1- استعمال از دوربین مدار بسته: به کار گیری از دوربین و تلویزیون می تواند وسیله ای موثر برای معلوم کردن گاوهای فحل باشد . واضح است که وقتی این شیوه فیض با صرفه می دهد که گاودار بخوبی بتواند گاوهای خود را بشناسد و یا این که با پلاک شماره گذاری آن ها را از یکدیگر متمایز کند . 

.2- استفاده از قدم شمار (Movement detector Pedometer ): در حین فحلی گاو ماده نسبت به بقیه عصر ها تحرک بیشتری دارد و دوران کمتری را صرف استراحت و غذا خوردن می کند . لذا در دوران فحلی با به کار گیری از پدومتری که به پای گاو بسته می شود می بضاعت میزان مسافتی که گاو طی کرده میزان گیری نمود و غیر مستقیم به فحل بودن گاو ماده پی پیروزی . 

قدم 

شمار 3- استعمال از خودکار علامت گذار(Crayon): این وسیله مانند یک قـلم آرم گذاری میباشد که توسط آن هر بامداد بالای دم گاو ماده علامتگذاری می شود . در چهره سواری تصاحب کردن سایر گاوها ، این رنگ پاک شده و دامدار به فحل بودن گاو پی خواهد موفقیت . 

4- میزان گیری مقاومت الکتریکی واژن (Vaginal resistance measurement): در هنگام پیدایش فحلی، حجم مایع مخاطی واژن و همینطور محتویات یونی آن به طور محسوسی ارتقا یافته و امکان رسانایی بالایی پیدا می کند . با به کار گیری از نشانگرهای ثبت کننده مقاومت الکتریکی محتویات واژن، از فحلی گاو مذکور می توانایی اطمینان حاصل کرد . از معایب این رویه اینست که وارد کردن این وسیله در واژن منجر التهاب بافتهای مربوطه می گردد و احتمال بروز عفونت را ارتقاء می دهد . 

5- میزان گیری میزان پروژسترون شیر با استفاده از راه و روش رادیو ایمنو اسی( Radioimmunoassay ): با دقت به این‌که در هنگام فحلی غلظت استروژن خون ارتقا و متعاقبا" مقدار پروژسترون کاهش می یابد . با به کارگیری از روشهای جان دار مقدار کاهش پروژسترون خون می تواند یکی از آرم های تشخیص گاو در وضعیت فحلی باشد . 

6- به کار گیری از شاخص یاب (Heat mount detector ): ابن وسیله به گاودار نشان می دهد که آیا گاو ماده به گاوهای دیگر سواری داده میباشد یا نه، از لحاظ ساختار این وسیله دارنده دوکیسه تو در تو با یک سیلندر پلاستیکی می باشد . هـنگامی که سایر گاوها سوار گاوحاوی این وسیله شوند، کیسه داخلی پاره شده و باعث آزاد شدن ماده قرمز‌رنگ رنگی به درون کیسه بزرگتر می شود . 

7- به کار گیری از تی زر(Teaser): تی زر به حیوانی گفته می شود که به سوی گاو فحل جذب می شود و در نتیجه قابلیت شناسایی گاو فحل را به آسانی قابلیت و امکان پذیر می سازد . 

8- به کارگیری از سگ فحل یاب: در این شیوه از سگهای آموختن چشم برای تشخیص بوی ترشحات ماده گاو فحل به کار گیری می کنند . 

9- استفاده از گاو نر اخته یا این که آندوژنه: در این شیوه قابلیت و امکان زخم دیدن گاو ماده نسبت به روشهای دیگر مضاعف زیاد هست لذا کمتر توصیه می شود . 

10- ماده گاو مجهز به خودکار چانه ایChin ball maker: در این راه از یک مداد نماد گذاری که به زنخدان گاو نصب شده استعمال می نمایند . این وسیله دربردارنده کره ای می‌باشد که محتوی ماده رنگی می‌باشد که گاو فحل به طور غیر بدون واسطه تشخیص داده می شود . 

11- 

به کارگیری از رکورد برداری و تابلوی ساخت مثل 12- میزان گیری دمای بدن: در هنگام فحلی، ابتدا دمای بدن به طور محسوسی کاهش و در غایت در دوران کوتاهی دمای تن ارتقاء می یابد لذا می توانایی با مقدار گیری دما تا حدودی از فحل بودن گاو ماده با خبر گردید . 


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

بيمه پاسارگاد عرقیات 123963 Susan جولائیان Leonard (جهان سلامت) اسوه حسنه پایگاه اطلاع رسانی روستای قوژد تاریخچه پیدایش انواع مته