استفاده
از فضولات طیور در تغذیه گوسفندان مقدمه: گوشت طیور تا کنون به عنوان یک غذای خوب و تجملی موضوع توجه مصرف کنندگان قرار گرفته هست ، البته بدلیل اینکه 70-60% جیره طیور از غلات تشکیل می شود ، هزینه ساخت آن بالاست ، همچنین در کشورهای فقیر که مصرف روزانه پروتئین حیوانی هر شخص بخش اعظم از 30 – 20 گرم نمی باشد ، غلات به تیتر مواد دارای اهمیت تشکل دهنده غذایی اشخاص بشمار می فرایند .
برخی از کشورها کارایی در ارتقا ایجاد گوشت طیور و تخم مرغ دارا هستند ، اما بدلیل فقدان غلات مبتلا ایراد افزایش هزینه می شوند .
افزایش انفجاری جمعیت انسانی بویژه در کشورهای عالم سوم صرفه جویی در غلات را طلب می کند . بنابر گزارش سازمان جهانی تندرستی تعداد متعددی کودک همه ساله بدلیل گرسنگی یا این که بیماری های متعلق به گرسنگی از دنیا می مراحل .
نیز درحال حاضر در بعضی از کشورها از ضایعات طیور به انضمام احشا ، پرو پر و بال ،خون ، سرو انگشت پا و . . . در جیره دام و طیور به کار گیری می شود ، با این وجود میزان زیادی از فضولات و پس مانده های طیور بدور ریخته می شود مگر در موارد محدود که بعنوان کود یا ساخت بیوگاز جهت سوخت به کارگیری می گردد .
در برخی کشورهای شرقی از فضولات طیور در رویش ماهی استفاده می شود که می بضاعت و توان آنان را در تغذیه گوسفند یا این که دیگر نشخوارکنندگان همانند گاو گوشتی مخصوصاً در خاورمیانه و دیگر قسمتهای عالم که فاقد چراگاه می باشند – قضیه به کارگیری قرار دارد .
پس مانده های طیور زمانیکه ذیل موقعیت مناسب عده آوری شوند دارنده 20 -30 % پروتئین نپخته می باشند ، ولی ترکیب ماده خشک آن بستگی به سیستم پرورش چوچه ، محیط ،آنالیز شیمیایی ، آب و خوراک دارد .
در صورتیکه چه جیره جوجه های گوشتی معمولاَ دارنده 22% پروتئین نپخته می باشد اما اندازه تقریبا متعددی نیتروژن و 30-25% پروتئین ناپخته تولید می شود .
اهمیت
نوع پس باقیمانده ها : فیبر نپخته پس باقیمانده های طیور بستگی متعددی به دسته و مقدار بستر طیور گوشتی داراست . اکثر آب مسئله استعمال طیور در خاورمیانه دارای 3000 ppm TDS می باشد که منجر رقیق شدن فضولات طیور می شود ، امادر اقلیمهای کم آب با رطوبت پائین ، درجه حرارت با بالا رفتن ماده خشک پس مانده ها یاری می کند و اندازه نسبتاً بالایی کلسیم و فسفر آن را می بضاعت در فرمولهای غذایی گوسفند زمینه استعمال قرار داد .
تست
با پس ماندههای طیور: تحقیق
در رابطه کاهش هزینه جیره های غذایی دامهای پرواری به آزمایشی بر سه تیم 50 تایی بره های برنا سبب شد دامها یار با یک گروه شاهد در جایگاههای بسته با کنسانتره های حاوی پس باقی مانده های طیور و یونجه به بازه 122 روز تغذیه شدند :
جدول
شماره 1:
مواد
تشکیل دهنده کنسانتره
تیم
شاهد
%
جیره
1
جیره
2
جیره
3
جیره
4
پس
مانده های طیور
0 .
0
10
20
25
جو
39
35
35
38
کاه
گندم
30
29
25
20
سبوس
گندم
10
10
10
10
کنجاله
سویا
14
9
3
0 .0
ملاس
6 .6
6 .
6
6 .
6
6 .
6
کامل کننده
ویتامینی و معدنی
2 .
0
2 .
0
2 .
0
2 .
0
نمک
2 .
0
2 .
0
2 .
0
2 .
0
جمع
%
100
100
100
100
آنالیز
پروتئین
نپخته %
34 .16
16 .
16
69 .
14
23 .
15
TDN
%
34 .
64
67 .
64
92 .
64
65 .
68
فیبر
خام
52 .
16
46 .
15
72 .
14
47 .
12
رطوبت
32 .
9
96 .
10
49 .
10
82 .
9
ماده
خشک
68 .
90
04 .
89
51 .
89
18 .
90
خاکستر
13 .
7
29 .
8
41 .
8
92 .
7
کلسیم
13 .
0
36 .0
50 .
0
65 .
0
فسفر
30 .
0
31 .
0
36 .
0
37 .
0
روی
ppm
67
82
81
90
منگنز
ppm
50
53
58
74
آهن
ppm
238
282
280
299
مس
ppm
5 .
30
76 .
4
90 .
5
48 .
7
منیزیم
ppm
1808
1911
1723
1885
فاکتور
حساب و کتاب هزینه جیره %
100
33 .
88
05 .
67
05 .
61
جدول
شماره 2:
جیره
1 شاهد
جیره
2
جیره
3
جیره
4
وزن
اول گوسفند kg
73 .
19
83 .
18
70 .
19
43 .
18
وزن
نهایی kg
47 .
50
47 .
48
35 .
48
31 .
48
ارتقاء
وزن روزانه g
252
243
235
245
کنسانتره
پلت شده مصرفی kg
58 .
1
56 .
1
53 .
1
53 .
1
یونجه
مصرفی kg
47 .
0
47 .
0
47 .
0
47 .
0
کل
جیره مصرفی روزانه kg
05 .
2
03 .
2
00 .
2
00 .
2
راندمان
تبدیل غذا
13 .
8
35 .
8
51 .
8
16 .
8
دوران
آزمایش (روز)
122
122
122
122
سود
: از محاسبه جیره ها معلوم می شود که با ارتقاء میزان پس باقیمانده های ظیور مقدار مینرالها ارتقاء می یابد ، ولی میزان فیبر ناپخته کاهش پیدا می کند ، همینطور با وجود بالا رفتن اندازه مینرالها هزینه ها کاهش محسوسی داراست .
گوسفندان پروار شده با کنسانتره دربردارنده 25 % از پس مانده های (فضولات ) طیور ( جیره 4) ، تقریباً بازده تبدیل غذایی مساوی با گروه شاهد که فاقد پس باقیمانده ها طیور در کنسانتره تیم چهارم ، هزینه جیره زیاد کمتر از مجموعه شاهد می گردد کنسانتره اثرات ضرر و زیان واری ندارد و در معاینه گوشت پس زا ذبح تغییرو تحول نامطلوبی در کیفیت آن مشاهده نگردید .
استعمال از پس باقی مانده های طیور در جیره گاو و گوسفندان پرواری سبب ساز کاهش هزینه ساخت و کاهش سود تغذیه افراد و همچنین بهبود اوضاع اقتصادی کشورهای مربوطه گردد .
درباره این سایت